Quantcast
Channel: Karmøynytt – Hnytt
Viewing all 8569 articles
Browse latest View live

Didrik Hereid er død: – Han var en livsnyter

$
0
0

KARMØY: Etter mange år med alvorlig sykdom, døde Didrik Hereid lørdag 24. februar. Næringslivsprofilen ble født  på Karmøy 27. februar i 1961.

– Didrik var en veldig godt likt person, alltid så utrolig positiv og svært raus, sier leder i Byen Vår Kopervik, Inger Karin Damm.

Valgte å være åpen om sykdommen

Didrik Hereid var som styreleder sterkt engasjert i Byen Vår Kopervik, og tok i 2015 store grep for å snu økonomien. Styret ansatte da Damm som leder, og lyktes med å gi byen en ny giv.

–  Didrik var sparringspartneren min, og han har lært meg utrolig mye. Han hadde enorm kunnskap om mye forskjellig, og var alltid villig til å lære fra seg. I tillegg var han veldig opptatt av kvalitet i alt som han foretok seg.

Det var en vårdag i 2013 at Didrik Hereid fikk den alvorlige diagnosen bukspyttkjertelkreft med spredning til lever. Selv om livet tok en brå vending, mistet han ikke pågangsmotet og optimismen.

– Didrik valgte å være veldig åpen rundt kreften, og det er noe som andre syke har funnet trøst i. Han var en livsnyter, forteller Inger Karin Damm.

Innlegget Didrik Hereid er død: – Han var en livsnyter dukket først opp på Hnytt.


Kronprinsen besøker Karmøy neste uke

$
0
0
KARMØY: Kronprinsen besøker store norske bedrifter for å se hvordan de jobber.  7. mars er det Karmøy som står for tur med grønn omstilling som tema, melder Fylkesmannen i Rogaland. Kronprinsen vil i den forbindelse besøke teknologipiloten til Hydro Aluminium og fôrprodusenten Biomar.
– Jeg er kjempeglad for at kronprinsen selv ser interessen av å å besøke disse bedriftene. Jeg ser frem til å følge kronprinsen fra han lander på flyplassen og utover hele dagen, sier Karmøy-ordfører Jarle Nilsen.

Innlegget Kronprinsen besøker Karmøy neste uke dukket først opp på Hnytt.

– Det gikk akkurat ut døra og opp trappene

$
0
0

KUNST: Det var en stolt kunstner som ankom kommuneadvokatene mandag for å henge opp bildet slik at det var klart til avdukingsseremonien tirsdag.

– Takk og lov for at det er på plass. Det har vært en utfordring, sier Vikshåland etter at det er kommet på plass.

Maleriet av Åkrasanden er det største han har malt og er på 4×1.35m, som er noe større enn hans nest-største på 2x2m.

Malt etter gamle bilder 

Maleriet kommer av to bilder som ble tatt med filmkamera for over ti år siden som var tiltenkt å bli et panoramabilde, noe som ikke ble realisert før nå.

– Jeg hadde tenkt å sy dem sammen til et panorama, men det ble aldri gjort. Så fikk jeg dette oppdraget og kom på at jeg hadde disse bildene liggende en eller annen plass, sier Vikshåland.

De to bildene han tok fikk forskjellige fargenyanser, og det har Vikshåland latt komme frem i bildet.

– Det ene bildet jeg tok til venstre har filmen tolket som rødere, mens det andre på høyresiden har filmen tolket grønnere og kaldere. Det passer veldig godt fordi det er jo akkurat det naturen gjør med lys. Jeg synes det har blitt mer dynamisk og du ser det koker litt mer i fargene, forklarer Vikshåland.

Da han begynte å male bildet før jul stod det mellom å ha det stilrent eller å la det «koke», som Vikshåland sier selv.

– Jeg synes den kokinga fungerte bedre, fordi det skjer noe i flatene. Du får en følelse av bevegelse, sier Vikshåland, og peker på skyene og himmelen.

– Blir aldri helt ferdig

Vikshåland brukte rundt to måneder på bildet, men mener at han fint kunne brukt lengre tid på det.

– Etter at jeg er ferdig med et bilde så har jeg et ambivalent forhold til det. Det blir jo aldri helt ferdig. Det var vått når jeg sendte det av gårde, kommer det fra Vikshåland, før han fortsetter:

– Jeg kunne jo kanskje ha stått en uke til og for å presse inn enda mer maling, ja kanskje til og med et år til. Men bildene mine er som regel ferdige når jeg må levere dem. Over tid får jeg et mer objektivt forhold til dem.

Inne på rådhuset henger det nok et bilde av Vikshåland, malt i begynnelsen på 90-tallet, kalt Matilde.

– Det er jo ganske annerledes malt enn det jeg gjør nå, men du kan se at det er mitt verk. Jeg ble positivt overrasket over å se det. Jeg har ikke sett det siden 1993tror jeg, og jeg har alltid fryktet å se det igjen. Men det var kjekt å se det igjen, fordi jeg likte faktisk bildet mitt mye bedre enn da jeg leverte det, sier Vikshåland.

Filmet prosessen

Store deler av prosessen med å male bildet har Vikshåland selv filmet og lagt ut på hans kanal på Youtube.

Det som ikke kom med på videoen var etter at han hadde levert bildet.

– Da gikk jeg på butikken og kjøpte en boks med Norvegia-skiver. Så satte jeg meg ned ved bordet mitt og skviste kaviar på toppen og spiste det og bare pustet lettet ut, forteller Vikshåland og ler.

– Du er så der i kampen med maleriet, og så er det endelig ute av dørene slik at du kan begynne på det andre, men først kan du ta det med ro et par timer eller dager.

– Helt fantastisk

Kommuneadvokat May Britt Mannes er godt fornøyd med å ha bildet på plass, og forteller at de på huset har fulgt prosessen tett.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Dette har vi gledet oss til så lenge fra vi visste at han skulle jobbe med dette til det står her nå. Vi har fulgt ham litt på Instagram og vi er kjempefornøyde, sier Mannes.

– Hva tenker du om størrelsen?

– Bildet tar jo rommet, og der er jo det vi synes er så flott. Vi har sørget for at rommet er ganske anonymt møblert nettopp fordi at det er bildet som skal være i fokus. Jeg tror det er med og gir en verdig og fin ramme til de som skal vie seg her.

Mannes forteller at det til og med er folk som har valgt å vente på å vie seg til etter avdukingen, og er klar til å ta mot flere nå som det er på plass.

– Vi er klare til å ta mot alle og gjør vårt for at det skal bli en bra dag for dem, avslutter Mannes.

Innlegget – Det gikk akkurat ut døra og opp trappene dukket først opp på Hnytt.

Politiet skal bli mer synlige

$
0
0

HAUGESUND/KARMØY: Torsdag er Sør-Vest politidistrikt ferdig organisert. Endringene blir større for dem som jobber der, enn for publikum. Men på kartet vil Sør-Vest politidistrikt se annerledes ut. Lensmannskontorene i Sveio og Tysvær er allerede lagt ned og erstattet med politikontakter, og nå blir de to kommunene lagt inn i den geografiske enheten Haugesund og Karmøy, som i tillegg vil omfatte Utsira og Bokn. Tanken er at den nye organiseringen skal frigjøre tid og ressurser til kjerneoppgavene. 

– Vi jobber noe annerledes, og har fått nye måter å jobbe så vi får ferdigstilt flere saker ute. Og vi har fått flere tekniske hjelpemidler som gjør det  mulig, sier Edgar Mannes, politistasjonssjef.

Karmøy lensmannskontor

Marit Ellingsen har sin siste arbeidsdag som lensmann på Karmøy i morgen.

– Jeg blir i politidistriktet, men går over i en ny rolle som utdanningsleder.

Lensmannen består. Stillingen blir utlyst.

– Folk på Karmøy kommer ikke til å merke noen særlig forskjell. Vi kommer til å tilby de samme tjenestene, sier Ellingsen.

Det som blir nytt er at fastlands-Karmøy blir lagt inn under Karmøy. Det er noe Ellingsen ønsker velkommen.

Hør mer i videoen over.

Innlegget Politiet skal bli mer synlige dukket først opp på Hnytt.

Denne kafeen satser på økologisk mat

$
0
0

SKUDENESHAVN: Rundt sommertider i fjor fikk Susan Renshaw forespørsel om å overta driften av «Verdens minste café», noe hun takket ja til. I september startet hun opp med et ønske om å tilby kvalitetsmat til gjestene.

– Vi prøver å tilby mest mulig lokalprodusert og økologisk mat. Vi har blant annet lokalprodusert saft, kombucha og eplejuice samt et utvalg av hjemmelagede kaker og kjeks, forteller Renshaw.

For to og et halvt år siden drev hun kafeen før Gro Merete Storesund tok over. Det var da interessen for økologisk mat startet. I dag er hun også kursholder for Margit Vea. Derfor var det naturlig for henne å tilby økologisk og lokalprodusert mat da hun tok over kafeen igjen.

– Jo mer jeg lærer og leser om økologisk mat, jo viktigere synes jeg det er. Vi lager all maten vår fra bunnen av og vi ønsker å gi folk mat som ikke har sprøytemidler i seg. Maten skal også være produsert på en miljøvennlig og bærekraftig måte. 

Hun forteller videre at mer og mer mat blir importert fra utlandet, og at det da er vanskelig å vite hvor maten har vært og hvordan den har blitt behandlet.

– Det er tryggere å spise mat som blir produsert lokalt. Da er vi i alle fall sikre på at det ikke er noen farlige kjemikalier i maten. Det handler jo om helsa vår. Mat har stor innvirkning på kroppen og tarmsystemet vårt. 

– I tarmsystemet vårt har vi mikroorganismer som er med på å styrke immunforsvaret og hjelper med fordøyelsen av maten. Hvis vi spiser mat med mye sprøytemidler i, så er dette med på å ødelegge disse mikroorganismene. Det er så mange som sliter med mageproblemer, og barn som sliter med allergier i dag, og det kan ofte henge sammen med hva de får i seg av mat.

 

Tar du turen innom «Verdens minste café i Skudeneshavn møter du på Ruth Hermanns som tilbyr lokal og økologisk mat.


Fermenterte grønnsaker

I kafeen blir det også solgt økologisk te, kaffe og wraps med fermenterte grønnsaker. Fermentering er en gjæringsprosess hvor organiske stoffer langsomt brytes ned. Det gjør at holdbarheten av frukt og grønnsaker forlenges og bevarer næringsinnholdet og smaken.

– Vi fermenterer grønnsaker som er i sesong og bruker det. Dette er en gammel konserveringsmetode og er ikke noe nytt. Folk i Østen er spesielt flinke til å fermentere maten sin og bruker det i hverdagen. Her i Norge har vi kommet litt vekk fra det.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra folk på konseptet?

– Vi har ikke markedsført kafeen så mye, for jeg ønsker ikke å få stempelet som alternativ. Vi ønsker bare å tilby god kvalitetsmat, og for meg betyr det økologisk mat. De økologiske lappene våre har blitt veldig populære. Folk synes ikke at det er uvant. Det er jo brukt akkurat de samme ingrediensene som vanlig, bare at de er økologiske.  Om sommeren lager vi egne rørte jordbær. Og folk foretrekker dette fremfor syltetøy på glass. 

– Noen av gjestene kommer fordi vi tilbyr økologisk mat, men mesteparten gjør ikke det.

– Hvordan er kafékonkurransen i Skudeneshavn?

– Det er mange kafeer i Skudeneshavn akkurat nå. De fleste har åpent på lørdagen, og det går jo litt utover besøket vårt denne dagen, men søndagene er bra. Det er veldig væravhengig. Om det er levedyktig er vanskelig å si nå på vinterstid, men jeg tror aktiviteten rundt sommertider vil kompensere for det.

Kombucha og økologisk juice.


Vil skape et treffsted

I dag er ikke Renshaw i kafeen så mye selv, men har ansatt Ruth Hermanns som står for matlagingen og serveringen i kafeen. Etter at ferja forsvant flyttet Susan Renshaw tilbake til Stavanger etter 25 år på Åkra. 

– Jeg måtte bo litt nærmere jobben min. Barna mine har gått på skole på Åkra, og det er det som er deres hjemplass. Vi har kjøpt oss hytte ved Burmaveien slik at vi kan besøke venner og familie. Akkurat nå holder jeg på med et prosjekt i Stavanger som er ferdig i mars, så da kommer jeg til å være mer i kafeen selv. 

Kafeen har nå åpent onsdager, lørdager og søndager. Når det nærmer seg sommer, kommer de til å utvide åpningstidene. De gjør også noen unntak når det kommer cruiseturister til Haugesund. Da blir det ofte arrangert utflukter til Skudeneshavn.

– Nå på mandag kom det en cruisebåt med tyske turister, så da holdt vi åpent. Men vi ønsker ikke at kafeen bare skal være en plass for turistene. Vi ønsker å skape en treffplass for lokalbefolkningen også.

 

Hildur Syrevik (t.v.), Randi Ellingsen og Klara Mjåseth er naboer og venninner. Hver onsdag møtes de for å gå på kafé. Da tar de ofte turen innom «Verdens minste café».
Frøkjeks og eplemuffins.

Innlegget Denne kafeen satser på økologisk mat dukket først opp på Hnytt.

Damm slutter som sentrumsleder i Kopervik

$
0
0

KARMØY: Inger Karin Damm slutter som daglig leder i Byen vår Kopervik. Damm ble i slutten av 2015 ansatt i en 50 prosent stilling på to år, med mulighet for utvidelse.

– Styret i Byen vår Kopervik ønsker å beholde Damm i stillingen, og bad om tre ekstra måneder for å få på plass en løsning som innebar å tilby henne en 100 prosent stilling. Dette lyktes vi dessverre ikke med, skriver byrådsleder Vigdis Thorsen i en pressemelding.

Håper på gode søkere

Damm har derfor sin siste arbeidsdag i Byen Vår Kopervik i dag. Jobben som daglig leder i 50% stilling vil nå lyses ut.

– Det er en spennende jobb og jeg håper vi får gode søkere. Inger Karin Damm har jobbet med stor interesse og lyst for å få til det beste for Byen vår Kopervik. Hun har vist god forståelse for viktigheten av et fungerende bysentrum, utviklingen av næringsparken og samspillet dem imellom. Ikke minst har hun gjort en god jobb med å synliggjøre Kopervik i media, sier byrådslederen.

Innlegget Damm slutter som sentrumsleder i Kopervik dukket først opp på Hnytt.

– Viktig å være til stede når de store lokale bragdene skjer

$
0
0
ÅKREHAMN: Karmøynytt-journalist Kent Olsen sa ja med en gang da han fikk forespørsel om å reise ned til Pyeongchang for å dekke Paralympics. Her skal følge Jesper Saltvik Pedersen og Trygve Toskedal Larsen og levere daglige reportasjer og resultater.

– Jeg tror spesielt Jesper kan hevde seg. Han er en soleklar gullfavoritt. Det virker som han har gjort de rette tingene og fått satt inn formen skikkelig. Vi kommer også til å følge familien til Jesper tett der nede, forteller Kent Olsen.

Kulturen fenger

Paralympics starter 8. mars og varer til 18. mars. Olsen har lenge hatt lyst til å besøke Asia og er i gang med å lære seg både japansk og koreansk.

– Kulturen der nede fenger meg. Den er så annerledes. Jeg er egentlig i gang med å lære meg japansk. Det sto mellom koreansk og japansk, men jeg gikk for japansk. Nå må jeg nok lære meg litt koreansk også. Språket kan jo bli en liten barriere, for alle skilt står på koreansk. Heldigvis har jeg bodd i England, og det hjelper ganske mye at jeg kan kommunisere på engelsk.

– Hvordan reagerte du da du fikk beskjed om at du skulle få reise?

– Jeg klarte ikke slutte å smile. Samtidig ble jeg bedt om å holde det litt skjult, for selv om det så ut til at alt skulle gå i orden, så var det ikke helt avklart.

 

NRK snudde

Da ansvarlig redaktør i Karmøynytt og TV Haugaland, Øystein Merkesvik, skulle sjekke mulighetene for å dra ned og dekke Paralympics, fikk han tydelig beskjed at det var NRK som hadde rettighetene i Norge og at de ikke ville tillate at andre kom ned og gjorde TV-intervjuer.

– I ren frustrasjon skrev jeg et innlegg på Facebook fordi NRK klaget over at de ikke fikk tillatelse til å filme da TV Norge hadde rettighetene under OL, noe jeg syntes var dobbelmoralsk av dem. Etter at jeg skrev dette tok NRK tak i det og snudde helt om. De følte vel egentlig det var en misforståelse hos Idrettsforbundet.

– NRK har virkelig bestemt seg for å hjelpe oss og har gitt oss tillatelser og alt vi trenger slik at vi får tilgang til Jesper og Trygve. Så jeg er veldig takknemlig til NRK som hjelper oss.

Fire medier fra Norge vil være til stede for å dekke Paralympics. Karmøynytt er en av dem. Dette er noe redaktøren er svært stolt over.

– Vi har jo tradisjon for å være til stede når de store lokale bragdene skjer. Vi var der da Stian Vikra svømte over Skagerak. Vi var der da Solstein-spillerne tok gull i Special Olympics, og vi var der da Avaldsnes tok gull i cupfinalen. For oss er det viktig å være til stede når de lokale heltene våre står for de store bragdene. 

Takker det lokale næringslivet

– Hva kan leserne og seerne forvente seg?

– Det blir jo mange renn, så vi kommer til å holde leserne oppdatert på Karmøynytt og Hnytt fortløpende med resultater og alt som skjer. Vi kommer til å lage daglige OL-magasin på TV Haugaland der vi i tillegg til reportasjer fra Sør-Korea snakker med folk her hjemme som kjenner de lokale utøverne. Vi kommer til å være hos Jesper sine klassekamerater og hos idrettslaget på Avaldsnes hvor Trygve er medlem, sier han og legger til:

– Dette er en av de store satsingene vi har gjort i mediehuset vårt. Det hadde ikke vært mulig å gjøre dette uten at det lokale næringslivet hadde vært med og støttet oss. Mange er opptatt av at vi skal være med å synliggjøre prestasjonene og er med og bidrar til at dette blir realisert. 

Merkesvik forteller at det var helt naturlig å spørre Kent om han ville reise ned for å dekke Paralympics.

– Kent har hele tiden vist at han er opptatt av asiatisk kultur, og han studerer til og med litt japansk. Han er en reporter som er reiselysten og vant til å være i utlandet. Han behersker tekst og video og er en dyktig fotograf. Han er også kjapp til å levere og kjenner godt til de lokale utøverne. Så det var et naturlig valg å spørre han.

Innlegget – Viktig å være til stede når de store lokale bragdene skjer dukket først opp på Hnytt.

Svein Olav Simonsen (47) er død

$
0
0

STAVANGER: Svein Olav Simonsen ble ansatt som regiondirektør i NHO Rogaland i juni 2015. I natt sovnet 47-åringen fra Kopervik inn på Universitetssykehuset i Stavanger.

I følge Aftenbladet har NHO sin områdedirektør, Christian Chramer lagt ut følgende minneord på organisasjonens interne nettsider:

I dag tidlig fikk vi den triste meldingen at vår regiondirektør i NHO Rogaland, Svein Olav Simonsen, sovnet stille inn i natt på Stavanger Universitetssykehus.

Svein Olav ble for en tid siden rammet av kreft, og det så lenge ut til at behandlingen ga gode resultater. Like over nyttår kom det ett tilbakefall som viste at kreften hadde spredd seg og denne spredningen lot seg ikke stoppe.

Ved Svein Olavs bortgang har vi mistet en god venn og en regiondirektør som hadde et bankende hjerte for næringslivet i Rogaland, for sine ansatte og for NHOs medlemmer. Svein Olav var meningssterk, uredd for å ta debatten og jobbet iherdig for å tale våre medlemmer og næringslivets sak. Hans energi og innsatsvilje var imponerende, og til tross for at han den siste tiden var rammet av sykdom var han like brennende engasjert og opptatt av å komme raskt tilbake på jobb for å kunne bidra. Det falt naturlig for Svein Olav å konkurrere om å være god. Selv om han tok over ledelsen av regionkontoret i Stavanger i en av de mest turbulente tidene for næringslivet i Rogaland, jobbet han hardt for å sette dagsorden med NHOs synspunkter. Han arrangerte uhøytidelige konkurranser med andre regiondirektører om synlighet i media og i politiske gjennomslag. Da han ble syk ville han i det lengste at alle rundt ham skulle behandle han som en likemann. Nå som denne reisen er over er det godt å kunne si at Svein Olav var mer enn en likemann, på mange områder var han en ener som både imponerte og inspirererte.

Svein Olav etterlater seg kone, en gutt på ni og en jente på elleve år, og tomrommet etter en engasjert og aktiv pappa og ektefelle er forferdelig stort. Svein Olav var en aktiv musiker og korpsdeltaker som engasjerte seg i barnas fritidsaktiviteter med samme engasjement som på jobben. Vi forsøker etter beste evne å gi familien all den hjelp og støtte vi kan i denne tøffe tiden, men savnet og sorgen kan vi ikke lindre.

At en så ung mann går bort så alt for tidlig føles forferdelig meningsløst. Slik opplevde også Svein Olav den siste tiden. Han hadde enda så mye ugjort og var ikke klar for at det skulle være slutt nå. Så sent som i forrige uke snakket han bare om at han skulle komme tilbake på jobb. Troen på at han skulle bli frisk var med Svein Olav til det siste. Han var en fighter i alt han gjorde og sto opp for det han trodde på enten debatten gikk live på NRK-radio eller i en sen Facebook-debatt om oljenæringens fremtid. Svein Olav var modig og gikk 100 prosent inn i oppgavene han tok fatt på. Da han ble syk ble det å bli frisk hans viktigste oppgave, men selv for en av de tøffeste jeg har møtt, ble kampen mot kreften for vanskelig å vinne.

Jeg lyser fred over Svein Olavs gode minne!

Innlegget Svein Olav Simonsen (47) er død dukket først opp på Hnytt.


– Jeg har gruet meg

$
0
0

KARMØY: – Jeg setter selvsagt pris på fine ord, men jeg skal være glad når det er over, smiler Eikje på sin aller siste arbeidsdag i Karmøy kommune.

I videovinduet over kan du se hvordan avskjedslunsjen forløp.

 

Innlegget – Jeg har gruet meg dukket først opp på Hnytt.

Bli med inn i den nye fabrikken på Husøy

$
0
0

KARMØY: – Vi har et luftrenseanlegg som skal ta nittini prosent av lukta, bedyrer medinvestor i Karmsund Protein AS, Arve Hystad.

Fiskeprosessanlegget har allerede mottatt sin første skipslast med fiskeråstoff og har dermed fått testet det splitter nye maskineriet.

– Vi fikk fikset noen barnesykdommer og nå ser vi bare fram til å komme i gang for fullt, sier daglig leder Øyvind Stang.

I videovinduet over får du komme på innsiden av 400-millionersanlegget på Avaldsnes.

 

 

Innlegget Bli med inn i den nye fabrikken på Husøy dukket først opp på Hnytt.

Snur om på sentrum

$
0
0

ÅKREHAMN: Karmøynytt skrev i forrige uke om skobutikken «Shoe Me» som snart flytter inn i de tidligere lokalene til Økokrambua. Nå er det klart at det er frisørsalongen «Hair i krossen» som tar over «Shoe Me» sine lokaler like ved hovedveien. Dette skjer først i mai.

– Vi har nettopp bestemt oss. Vi ligger jo litt gjemt i dag, men likevel opplever vi at det er mange som finner oss, og vi har en del drop in-kunder. Men nå blir vi jo enda mer synlige, forteller eier av Hair i krossen, Gudrun Adelsten. 

– Hva er grunnen til at dere flytter?

– Det er jo fordi vi trenger større plass. Lokalene våre i dag er på 45 kvadratmeter, og nå får vi 90 kvadratmeter. Dessuten er lokaliseringen veldig god.

Måneder uten restaurantdrift

I løpet av mars åpner også restauranten Chicken Joy opp i de tidligere lokalene til Karmøy Ur og Optik. De holdt tidligere til i bygget ved siden av Coop Prix i Åkrehamn hvor Skude Bygg Eiendom i disse dager er i full gang med bygging av det nye leilighetsbygget.

– Det blir godt å komme i gang igjen. Nå har vi ikke hatt drift av restauranten på seks-syv måneder, forteller Arlene Belarmino Lataza Tobiassen i Chicken Joy. 

Hun forteller at mange kunder har gitt uttrykk for at de savner restauranten.

– De har ringt og spurt hva som skjer. Noen hadde hørt at vi hadde lagt ned, men det er ikke tilfelle. Vi har vært forberedt på at bygget skal rives i noen år, men så har det vært litt forsinkelser.

I disse dager er de i full sving for å få alt klart til åpningen. De har revet hele det gamle gulvet og støpt nytt gulv. De har også lagt nytt tak og fått inn kjøkken. Restauranten får nå fire ganger så stort kjøkken enn tidligere.

– Vi får plass til flere bord nå. I de tidligere lokalene hadde vi også en andre etasje, men det ble kun brukt på 17. mai og ved større anledninger.

 

Chicken Joy starter opp restaurantdrift igjen i de tidligere lokalene til Karmøy Ur og Optik.


– Et luksusproblem

Daglig leder i Åkrehamn Vekst, Per Inge Eriksen, mener det bare er sunt med omrokkeringer i krossen. Per dags dato er det få ledige lokaler i sentrum.

– Hvis det er ledige lokaler i det hele tatt. Det er for så vidt et luksusproblem. Det kjennetegner i alle fall at det ikke er nedgang, men stabilt. Det er ikke bare i sentrum det skjer ting, men også på Amfi-senteret og i Veakrossen hvor det kommer ny eiendomsmegler. Det er veldig positivt for vestsiden.

– Det virker som det er mye liv i sentrum om dagen?

– Det er klart at Vili & Vè har gjort at flere går ut og spiser lunsj i dag. Det smitter over på de andre butikkene. Tidligere har vi hatt problemer med at det nærmest har vært tomt i sentrum, men nå vandrer folk i sentrum. De spiser med det samme de er her og handler.

– Hva tenker du om at Økokrambua forsvant?

– Det var kanskje naturlig, for vi var nok for små. Vi er ikke så store at det alltid går med nisjebutikker. Det var selvfølgelig veldig dumt, men når vi ikke bruker butikkene så skjer det. Det er kundene som bestemmer hvilke butikker vi skal ha.

River snart husene

Arbeidet med å rive de tre «spøkelseshusene» som står i veien for den planlagt rundkjøringen i Opelkrysset på Åkra. Denne uken skal det sikres og ryddes innvendig. Det er også en del asbest inne i husene som må rives. 

– Det er asbest i to av husene. I det gule er det bare asbestplater på innsiden. I huset hvor Håpets Havn var er det også litt. Så jeg har fått beskjed om at hele denne uken går med på å gjøre det nødvendige innvendig før gravemaskinen kommer på plass.

– Men nå skjer det endelig noe, og det er flott. Det blir spennende tider fremover.

Høsten 2016 fikk Karmøy kommune midler fra Haugalandspakken til å innløse de tre eiendommene som må gjøres husløse for at den nye rundkjøringen skal kunne bygges etter dagens statlige forskrifter.

– Det blir jo mye finere når disse husene forsvinner. Etter dette er det en reguleringsplan som skal godkjennes. Når denne er godkjent, må det ut på anbud.

– Men vei blir det?

– Det blir vei. Det er næringslivet som har forskuttert denne veistubben og rundkjøringen. Vi hadde aldri fått det til uten det. Så vi må berømme de som har vært velvillige til å forskuttere ni millioner kroner. Det er ikke sikkert de må bruke pengene, men det er sånn i veivesenet at når de skal bygge en vei, så må de ha finansieringen på plass før de kan planlegge.

 

Per Inge Eriksen er glad for at «spøkelseshusene» i Opelkrysset snart rives.

 

Innlegget Snur om på sentrum dukket først opp på Hnytt.

Blir ny rektor i Skudeneshavn

$
0
0

SKUDENESHAVN: Karmøynytt møter Bråten på Stokkastrand skole, hvor hun for tiden jobber som inspektør. Allerede 12. mars skal hun ta fatt på sin første rektorjobb, noe hun ser frem til.

– Jeg har inntrykk av at Skudeneshavn skole er en godt drevet skole. I løpet 35 år har det bare vært tre rektorer ved skolen, noe som sier meg at det har vært en god og stabil plass å være. Min første prioritet blir å bli godt kjent med skolen.

Bråten ble ferdig med lærerutdannelsen sin i 1997. Etter det fikk hun et lite vikariat på en skole i Vats før hun startet som lærer ved Førre skole. Her ble hun i elleve år før ferden gikk videre til Stokkastrand skole hvor hun nå har vært i ti år. Nylig tok hun også videreutdannelse i ledelse.

– Jeg tok over som inspektør for tre år siden. Stokkastrand skole er jo en liten skole, så en god del av jobben min går fortsatt i undervisning. Men så jobber jeg sammen med rektor når det kommer til å drive skolen pedagogisk. Jeg har også ansvar for spesialundervisningen på skolen. 

Dybdelæring

– Hvilke forventninger har du til den nye jobben?

– Det er jo min første rektorjobb, så det tror jeg blir spennende. Jeg tenker at det blir viktig å sørge for at det er god trivsel og at det sosiale fungerer.Elevene skal komme på skolen og trives. Det er også viktig å ha fokus på at de skal lære når de kommer på skolen. Jeg tror det er viktig å ha elevene med på laget og at de skal kunne medvirke i sin læring. Det nytter ikke at en lærer står fremme og formidler noe dersom elevene ikke er klare til å ta det til seg.

– Vi snakker mye om dybdelæring i Karmøy-skolen. Det er en videreføring av iPad-satsingen. Det vil si at vi skal gå mer ned i dybden på ting og ta et dypdykk inn i ulike temaer. Det er bedre enn å ha mange småtemaer hele tiden. Da blir man kanskje mer motivert, og man beholder nysgjerrigheten lenger hos elevene, legger hun til. 

Helt siden 1934 har det vært skoledrift på Stokkastrand. Det nyeste skolebygget ble bygget i 1975. I 2021 er det forventet at ny barnehage skal stå klar på Stangeland i Kopervik. Denne skolen skal erstatte Eide og Stokkastrand skole. Dette spilte inn da Bråten søkte på rektorstillingen ved Skudeneshavn skole.

– Vi vet jo at det er tidsbegrenset tid på Stokkastrand. Så jeg tenkte jeg måtte gripe sjansen. Jeg tror det blir mange om beinet på rektorstillingen på den nye barneskolen i Kopervik. Jeg måtte rett og slett bare hive meg rundt. Det er ikke sånn at det er et flust av rektorstillinger i dag.

– Har verdens beste jobb

Bråten ønsker å synes på skolen, og hun håper hun blir en nær rektor som alle føler de kan komme til.

– Jeg håper jeg får være mye ute blant elevene. Det er jo et veldig variert yrke som går fra å plastre et sår til å gå inn i en dyp faglig diskusjon. Jeg synes jeg har verdens beste jobb som lærer. Det er fantastisk å møte enkeltelever og se når de mestrer ting.  

– Blir det litt undervisning på deg?

– Du er jo ikke like mye i klasserommet, men som rektor kan du velge å ta litt undervisning. Så jeg tenker nok at jeg vil ta noen timer i uken med undervisning. Jeg synes det er fantastisk å stå i klasserommet og trives veldig godt med det.

– Hva tror du må til for å lykkes som rektor?

– En rektorjobb er ikke noe du skifter etter to år. Det jeg ser på skoler som har fått til ting, er at de ikke har jobbet der i en kort periode. De har gjerne jobbet i fem til ti år for å utvikle skolen på en god måte. Å snu noe er ikke gjort i en fei. Du må stå i det og bli kjent med skolen. Du må drive skolen fra der den er og ikke der du ønsker at den skal være.

 

Fra Torvastad

Bråten er opprinnelig fra Torvastad, men bor i dag på Håvik sammen med mannen sin og deres tre barn. Hun er glad i lesing og håndarbeid, men det blir ikke mye tid til dette nå om dagen.

– Nå har jeg tre tenåringer i hus, så mye av fritiden går til skyssing av unger. Det er travelt med tre ungdommer i hus, skal jeg si deg. I det siste har jeg holdt på å øvelseskjøre en del med han på 18 som skal ta lappen. 

– Du får litt lenger vei til jobben nå?

– Ja, men det syter jeg ikke med i det hele tatt. Jeg har alltid kjørt et stykke til jobb. Det var en som sa til meg at jeg var utrolig heldig som får komme til sommerbyen hver dag.

Innlegget Blir ny rektor i Skudeneshavn dukket først opp på Hnytt.

Skøytebanen på Åkra er klar

$
0
0

ÅKREHAMN: Spylingen startet da de begge kom hjem fra jobb ved 16-tiden. Da klokken nærmet seg midnatt hadde de et godt utgangspunkt.

– Men vi var redde for at alle timene våre skulle være bortkastet da vi har en 7-15 jobb og måtte dra hjem for å få oss litt søvn før en ny arbeidsdag. Vi bestemte oss for å sende en frimodig forespørsel til Skudenes & Aakra Sparebank for å høre om de kunne tenke seg å sponse en arbeidsdag for oss slik at vi kunne få isen klar til skoler og folk ellers. Banksjefen drøyde ikke lenge og etter bare noen minutter fikk vi bekreftet at de likte initiativet og de ville mer enn gjerne sponse oss for å få isen klar, forteller Sindre Olsen.

Etter å ha spylt vann på banen fra 16.30 mandag ettermiddag i strekk til klokken 7 om morgenen tirsdag, dro de hjem for å få seg to timers søvn før de dro tilbake for å fortsette arbeidet.

– Klokken 14 måtte vi avslutte arbeidet på grunn av en sterk sol som vi ellers aldri klager på. På kvelden fikk vi hjelp av andre lokale helter som tråkket til og spanderte noen timer med spyleslangen. Etter mange timer med spyling og sprengkalde netter sto isbanen klar til bruk onsdag ettermiddag. Folk inntok banen med nervøse trekk, men med smil om munnen. Da var alt arbeidet verdt det, sier han.

Isbanen på Åkra er klar.

– Finn frem skøytene

Nå anbefaler de folk å finne frem skøytene og nyte fine dager med sol på isbanen.

– Det er alltid utrolig givende å se at det kryr med skøyteglade folk i alle aldre når det er is på banen. Vi vil takke Skudenes & Aakra Sparebank som alltid er rause og behjelpelige når folk tar initiativ i nærmiljøet vårt. Ikke minst vil vi takke alle som har vært med og hjulpet oss.

– Vi anbefaler alltid at folk bruker hjelm og sikkerhetsutstyr slik at vi unngår skader på den glatte og harde isen, avslutter han.

Innlegget Skøytebanen på Åkra er klar dukket først opp på Hnytt.

Brann i bolighus på Åkra: – Full fyr i veggene

$
0
0

KARMØY: Nødetatene rykket ut klokka 14:00 etter melding om brann i et bolighus i Åkrehamn. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

– Det meldes om full fyr i veggene på huset. Alle beboerne skal angivelig ha kommet seg ut av huset. Røykdykkere er nå inne i huset, sier operasjonsleder Irene Ragnhildstveit i Sør-Vest politidistrikt.

Holm opplyser om at politiet fortsatt er på stedet.

Vaktsjef på Haugesund politistasjon, Andre Skram-Hansen, sier til Haugesunds Avis at huset er ubeboelig. Han forteller videre til avisen at det vil bli foretatt en åstedundersøkelse på fredag.

Innlegget Brann i bolighus på Åkra: – Full fyr i veggene dukket først opp på Hnytt.

Nyforelsket Jesper klar for OL

$
0
0

KARMØY: I morgen reiser en medaljehungrig Jesper Saltvik Pedersen til Sør-Korea. World Cup-vinneren fra Karmøy innrømmer at han er favoritt i flere av OL-øvelsene i Pyeongchang.

– Jeg har nok et psykisk overtak på mange av konkurrentene mine i og med alle seierene i vinter, men jeg  vil understreke at det er et knallgodt samhold oss utøverne i mellom, smiler åkrabuen.

Kjæresten Stine Sandve går i første klasse på Kopervik videregående skole. 17-åringen fra sør-Karmøy spiller fotball på Skudenes og må nøye seg med å se kjæresten på TV.

– Jeg kommer til å stå opp om nettene for å få med meg alt, smiler karmøyjenta.

I videovinduet over får du møte det unge paret.

Innlegget Nyforelsket Jesper klar for OL dukket først opp på Hnytt.


«Planmessig bakvendt anlagt»

$
0
0

HARALDSPLASS: Pasienten er til undersøkelse hos spesialisthelsetjenesten. Stedet er Haugesund sjukehus. Pasienten blir kalt inn til legen til avtalt tid, personalet er profesjonelt og alle er hyggelige. Vi har et godt helsevesen der vi ikke bare får god behandling, men vi blir også sett som personer og tatt vare på. Derfor fortelles den følgende historien ikke som kritikk men mest som uttrykk for undring og  som et spørsmål om logikk.

Som fortalt går undersøkelsen greit, men legen ønsker for sikkerhets skyld at Pasienten skal gjennom en ny undersøkelse for å sikre best mulig grunnlag når det skal bestemmes hva som skal gjøres for å få Pasienten frisk igjen. – Betryggende, synes Pasienten.

– Da må du gå til fastlegen din og få han til henvise deg til ny time hos oss, sier legen til Pasienten.

Pasienten undrer seg over dette. Kan det være nødvendig å blande fastlegen inn i dette? Hvorfor kan ikke den legen som bestemmer at det er nødvendig med ny undersøkelse og som selv tilhører spesialisthelsetjenesten, henvise videre til ny time i eget system, lurer Pasienten på. – Nei, det må fastlegen gjøre, fastholder legespesialisten .

Pasienten tenker at dette sikkert kan ordnes med en telefon til fastlegen.

– Nei, sier fastlegen, du skal få en time for jeg må se på deg dersom jeg skal henvise deg videre.

– Men det er jo legespesialisten i Haugesund som har bestemt dette, prøver Pasienten.

Men fastlegen avslutter samtalen med å finne dag og klokkeslett for en timeavtale.

Resten av historien kjenner jeg ikke. Jeg forstår frustrasjonen til Pasienten og har tenkt en del på hva som kan være meningen med et slikt system. Burde ikke det enkleste vært det beste? Men regelen her synes tvert i mot å være å ikke gjøre noe enkelt når det kan gjøres vanskelig. For her sløses det både med tid og penger for Pasienten som må ta seg fri fra jobben til en legetime som etter logisk tenkning er helt unødvendig.

Unødvendig også for fastlegen som fra før har mer enn nok pasienter som sitter i kø på venteværelset og ser på klokka fordi hun ikke greier å holde tidsskjemaet sitt.

Finnes det en forklaring på denne planmessig bakvendte praksisen i det for øvrig gode norske helsevesenet?

Ja, det gjør det: Spesialisthelsetjenesten, i dette tilfellet Haugesund sjukehus, tjener mer penger på en pasient som blir henvist fra fastlege enn på pasienter som de selv henviser videre i eget system! Det skal visstnok være forklaringen.

Forklaringen er av x-files-sorten fordi en ikke tror det før en hører det. Forklaringen er etter mitt syn nesten for dum til å være sann. I skiskyting gås det ekstrarunder når deltakeren bommer; det rammer skiskytteren selv. Her sendes vi uskyldige pasienter ut på helt unødvendige ekstrarunder for å sikre finansiering av helsetilbudet? Er det det som kalles stykkprisfinansiering?

Første tiltak burde være å slutte å se på pasienter som finansielle stykker som sendes rundt i systemet for å generere penger. Men det som jeg reagerer mest på i denne pasienthistorien, er mangel på logikk og effektivitet. Det bør heller ikke i spesialisthelsetjenesten være nødvendig å gå over bekker etter vatn.

Innlegget «Planmessig bakvendt anlagt» dukket først opp på Hnytt.

Ny kontrakt for Solstad Farstad

$
0
0

SKUDENESHAVN: Statoil ASA har tildelt Solstad Farstad kontrakt for forsyningskipet Normand Fortune.

Kontrakten er på fire måneder, med tre opsjoner på to måneder hver i tillegg.

– Vi er glade for å annonsere at vi har sikret nok en kontrakt med Statoil, en av våre nøkkel-kunder. I tillegg til Normand Fortune har Solstad Farstad allerede ti fartøy på langtidskontrakt med Statoil i Norge, Storbritannia og Brasil, sier Kenneth Lande, EVP i Solstad Farstad i en pressemelding.

Les også: Hett marked i Nordsjøen

Innlegget Ny kontrakt for Solstad Farstad dukket først opp på Hnytt.

«Anna Malena på kalosjene sprang…»

$
0
0

Gunn Haalands betraktninger:  Anna Malena på kalosjene sprang, ner ijønå Søragadå itte an Johan, men det va ikkje u Anna Malena så sprang denne gongen det va meg. Eg sprang alt det remme og tøyler konne holda ikkje på kalosjer, men på tofler.  Det e sikkert ikkje lett å springa på kalosjer, men gudane ska veda at det e jaggu ikkje lett å springa follesugen på tofler helle. An Johan i Søragadå sko eg  ikkje ha tag i, men ein buss i Helsinki, sjøl om eg ganske sikkert konne spronge itte an Johan og om eg hadde hatt ei høna å plokka med an.

Det e barra trihundre meter igjen te busstoppen og eg springe i ein diger motbakke for å nå siste bussen tebars te hotellet. Ka gir du meg, der komme bussen og eg vett me meg sjøl at eg trenge nogen minuttar for å nå toppen av bakken der busstoppen ligge. Eg tar ud aller siste rest av krefter og ikkje minst pust så finnes igjen i lungene mine, for den bussen må eg nå det e jo den siste så går.

Eg tenke i mens eg springe så et uver der nere i bakken, får håba at bussjåføren såg meg og vente på meg.

Jo takk han hadde sitt meg, han lo så an låg øve ratte når eg kom strormande heseblesande inn på bussen heilt uden pust så mulighet te å snakk for meg hadde eg ikkje. Alt så kom ud av meg va hvesing og pipelyder, eg hørrtes aller mest ud så ein illsinte hoggorm. Med blodsmak i monnen og ein ansiktsfarge så slett ikkje kledde meg, fekk eg knota te meg ein bussbillett og då konne bussjåføren opplysa om at bussen sko stå der i ti minuttar før an jekk videre.

Det va mesten så eg fekk lyst å spenna an i rauå så an feis litte grann, istedenfor så va det eg så fekk ei hostekula så eg både feis og tiste litte gran.

Det e sjynt å kjøra buss seie de…jaggu sa eg smør.

Innlegget «Anna Malena på kalosjene sprang…» dukket først opp på Hnytt.

Hva skal du i helga?

$
0
0

KARMØY: Noen skal til fjells, andre skal tine seg opp foran peisen.

Sjekk hvilke svar vi ellers fikk da vi spurte karmøybuen om hva helga skal brukes til.

Innlegget Hva skal du i helga? dukket først opp på Hnytt.

Derfor deltok Sten fra Karmøy i begravelse sammen med Donald Trump

$
0
0

Fredag tok flere tusen et siste farvel med den verdenskjente evangelisten Billy Graham. Til stede i begravelsen var to nordmenn. En av disse var Sten Sørensen fra Karmøy som hadde tatt turen til North-Carolina.

Omlag 2.300 mennesker var ­invitert til å ta et siste farvel med evangelisten. Blant disse var USA´s president Donald Trump, visepresident Mike Pence og fem gjenlevende amerikanske presidenter.

– Ypperste sangkrefter som Bill Gater og Machel Smith sang. For å understreke formatet på begravelsen var 500 mediefolk til stede. Jeg var invitert fordi jeg ledet Håpets Festival i Spektrum Oslo sist november med Franklin Graham som taler. Dette er et minne for livet, forteller Sørensen til Karmøynytt.

Se video fra begravelsen (ekstern lenke)

Billy Graham døde forrige uke 99 år gammel. Det antas at rundt 230 millioner mennesker har hørt forkynnelsen hans under vekkelsesmøter verden over. Graham er kjent som hele Amerikas pastor og har i tillegg vært veileder for en rekke amerikanske presidenter.

Innlegget Derfor deltok Sten fra Karmøy i begravelse sammen med Donald Trump dukket først opp på Hnytt.

Viewing all 8569 articles
Browse latest View live