Quantcast
Channel: Karmøynytt – Hnytt
Viewing all 8569 articles
Browse latest View live

Er dette Karmøys sprekeste barnehage?

$
0
0

BYGNES: Det er tidlig formiddag og 18 barn fra 3-års alderen og oppover er i full gang med å løfte på bildekk, forsere hinder og klatrevegg.

Ved et hinder som er merket med «The Beast» sitter Sigrid Mannes og tilbyr en hjelpende hånd til kjeledress-kledde unger som løfter seg over kanten.

– Vi ser at ungene har hatt stor utvikling siden vi startet her i august. Nå har vi vært her noen ganger og ser at de våger mer og mer, sier Mannes.

Sigrid Mannes gir en hjelpende hånd over hinderet.

Bevegelse

Hver onsdag tar hun og kollegaene i Espira Østrem en gruppe på 18 barn med seg i treningsparken til F&B på Bygnes. initiativet kom fra styrer, Cathrine Munthe Strømmen som selv er en ivrig bruker av treningssenteret. 

– Et av satsingsområdene til barnehagen er bevegelse. Jeg trente her selv og tenkte at jeg ville ha flere med meg, sier hun .

Responsen lot ikke vente på seg. Etter å ha tatt personalet med seg i løypene under en planleggingsdag begynte snøballen å rulle.

– Dette resulterte i at 19 av de ansatte meldte seg inn og trener her jevnlig. Hver søndag møtes vi som har performance-medlemskap og trener sammen på kveldstid. Dette gjør noe med stemningen og fokus på jobb, sier styreren.

På søndagskveldene møtes personalet for å trene innendørs. Foto: Privat

Krevende jobb

Hun forteller at treningen er særlig viktig for ansatte i barnehagen som har en fysisk krevende jobb. Allerede har de merket stor gevinst.

– Vi har et korttids-sykefravær på 1.05 prosent så langt i 2018. Det er ikke mange egenmeldinger det er snakk om. Jeg tenker at om personalet fortsetter med trening så legger vi et godt grunnlag  for aktive voksne sammen med barna og et videre lavt sykefravær, sier hun.

Sigrid Mannes forteller at mange av de ansatte er bitt av treningsbasillen og at de pusher hverandre i hverdagen.

– Ja, det er mange som går å trener sammen og avtaler i arbeidstiden at de skal trene etter jobb, sier hun.

Sturer i Espira Østrem, Cathrine Munthe Strømmen er godt fornøyd med satsingen.

Forebygging

Mannes merker at treningen er en god investering i helsen.

– Vi har en fysisk krevende jobb med mye bevegelser opp og ned. Det er viktig å passe på rygg og skuldre, så dette er god forebygging, sier hun.

Cathrine Munthe Strømmen forteller at responsen på opplegget har vært god hos foreldrene til barna og at de kommer til å videreføre treningskonseptet fremover. 

– Dersom vi legger et godt grunnlag nå når de er små, så kan dette være noe de tar med seg helt frem til de er i voksen alder, mener hun.

Og på spørsmål om Espira Østrem er den sprekeste barnehagen i kommunen,er ikke styreren i tvil.

– Vi har Karmøys sprekeste barn og ansatte, fastslår hun.

Ingen ting å si på innsatsen når selv de største hinder skal forseres.

 

 

 

 

The post Er dette Karmøys sprekeste barnehage? appeared first on Hnytt.


«Kolla» inn i Avaldsnes-teamet

$
0
0
SPORT: Vard-trener Kolbjørn «Kolla» Fosen blir ny toppspillerutvikler i Avaldsnes, opplyser klubben på sine nettsider i ettermiddag.

Han overtar jobben etter Hellen Våge som skal tilbake til sin jobb i Haugesund kommune.

– Kolla er en trener vi kjenner godt og han kjenner oss godt også. Vi er trygg på han som person og som fotballtrener. Han kombinerer rollen i Avaldsnes med hovedtrener for Vard, opplyser Avaldsnes.

The post «Kolla» inn i Avaldsnes-teamet appeared first on Hnytt.

Nytt landemerke i ferd med å ta form

$
0
0

ÅKREHAMN: Arbeidet med Åkraparken Scene pågår for fullt, og det nye landemerket i byen er i ferd med å ta form. 

Utescenen skulle i utgangspunktet ha stått ferdig i vår, men fortsatt gjenstår det arbeid både på scenen og i det omliggende amfiet.

Åkraparken ble etablert for 17 år siden og ligger sentralt i sentrum av byen med kort avstand til den nye Åkrahallen og butikkene.

Samlingsplass

Olav Emil Hansen i foreningen  «Et vakrere Åkra», har lagt ned mye arbeid opp gjennom årene for å bygge opp og vedlikeholde parken. I et intervju med Karmøynytt i fjor så han frem til å få den nye utescenen på plass. 

– Dette har vært noe vi har tenkt på i mange år og noe vi har savnet. Vi ønsker å ha en samlingsplass for byen vår. Her kan vi arrangere alle slags konserter, og vi kan ha 17. mai-arrangementer her. Tenk å arrangere en stor konsert med Slogmåkane så det ljomer utover hele Åkra! Jeg tror dette vil bety mye for Åkra, fortalte Hansen.

– Stort steg

Også daglig leder i Åkrehamn Vekst, Per Inge Eriksen kunne forteller at de har jobbet lenge med å utvikle parken.

– Hele parken vil bety mye for Åkra. Når det gjelder utescenen, så har vi ingen steder hvor vi kan arrangere en stor utekonsert i dag, så dette trenger Åkrehamn. Dette er et stort bidrag til konsertliv og ulike oppsetninger i kommunen vår. Dette er et stort steg mot å få en brukspark som kan gagne alle som bor i området vårt, sa han.

Åkraparken er på 14 mål. Karmøy kommune har store planer for parken. Først ut er Åkraparken Utescene.

The post Nytt landemerke i ferd med å ta form appeared first on Hnytt.

Se julegudstjeneste direkte

$
0
0

Klokken 16.00 i ettermiddag sender vi julaftengudstjeneste direkte fra Ferkingstad kirke.

Sokneprest Thor Andrè Lindstad taler og det blir musikk ved Ferkingstad skulekorps.

The post Se julegudstjeneste direkte appeared first on Hnytt.

Julenissen byttet ut reinsdyr med helikopter – se video

$
0
0

Vanligvis er det reinsdyrene som frakter nissen rundt med julegaver på julaften. Men på Heidrun-feltet på Haltenbanken har ikke reinsdyrene fått landingstillatelse i år.

Dermed var det stor glede blant arbeiderne på plattformen da redningshelikopteret som står plassert der, bokstavlig talt reddet julen.

Kjell Mangor Sevland fra Karmøy er på jobb i julen og filmet nissen i det den rødkledde ble firt fra helikopteret og ned på plattformen i formiddag.

Har du bilder eller film av julenissen? Vi ønsker å dele dem med våre lesere. Send til redaksjonen@hnytt.no

Foto: Kjell Mangor Sevland

The post Julenissen byttet ut reinsdyr med helikopter – se video appeared first on Hnytt.

Foreldres alkoholbruk bekymrer

$
0
0

KARMØY: – Tenk over hvor mye du drikker i jula, så barna slipper, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

En fersk undersøkelse analysebyrået Ipsos har gjort på oppdrag fra Av-og-til viser at 9 prosent av innbyggerne i Karmøy kommune sier at de har vært bekymret for et barn i sin bekjentskapskrets på grunn av foreldrenes alkoholbruk, i løpet av det siste året.

– Desember er den måneden det kjøpes mest alkohol i Norge. I disse dager sitter det barn på norske skoler og er spente på hvordan jula kommer til å bli for dem. Hvor mye kommer mamma til å drikke på julaften? Blir det krangling i jula i år? Jula har også en vond og vanskelig side for mange, sier Eriksrud.

– Vi bryr oss om hverandre i Karmøy

Merete Jørgensen i Karmøy kommune sier hun oppfordrer folk til å vise omsorg for barn som kanskje opplever at noen i familien drikker for mye i jula.

– Jula er som et forstørrelsesglass på følelsene våre – også for barna. Det som er fint, blir ekstra fint, og det som er vanskelig, blir ekstra vondt. Vi husker jo selv fra da vi var små hvordan vi gledet oss til jula. Da kan det være ekstra vondt og vanskelig om jula blir preget av de voksnes drikking. Ser du noen barn som sliter, bør du ta kontakt med dem og vise at du bryr deg, råder Jorunn Blø Fjell som er overrasket over at tallet er såpass høyt i Karmøy kommune.

– Samtidig er det positivt at mange er gode naboer og legger merke til hvordan andre barn har det. Mange av de som opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol, spør seg nettopp hvorfor alle så at foreldrene drakk for mye, men ingen gjorde noe. I Karmøy står vi sammen og bryr oss om hverandre, sier Maren Tjelmeland Hustoft.

Endrer seg

Eriksrud i Av-og-til minner også om at barn kan oppleve voksnes drikking som ubehagelig lenge før foreldrene selv tenker at de er fulle.

– Når vi voksne tenker at det er ekstra god stemning, snakker vi kanskje litt høyere eller blir litt røde i kinnene. For barna kan det oppleves som litt ekkelt og ubehagelig om mamma eller pappa forandrer seg. Derfor oppfordrer vi alle foreldre til å stille seg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

 

The post Foreldres alkoholbruk bekymrer appeared first on Hnytt.

I formiddag kan du velge mellom åtte gudstjenester i Karmøy

$
0
0

Det er ikke bare julaften som er en populær dag å oppsøke kirkene. 1. juledag er en vel så viktig kirkedag for mange og det mangler ikke på lokale tilbud.

I Haugesund er det høytidsgudstjeneste i Vår Frelsers kirke klokken 12.00 i formiddag. Det samme er det i Udland kirke.

Les også: 700 på julegudstjeneste i Skåredalen

For dem som bor i Karmøy er det hele åtte høytidsgudstjenester å velge blant. Samtlige begynner klokken 12.00.

Se oversikt:

12:00
Høytidsgudstjeneste (Norheim kirke)
12:00
Gudstjeneste (Torvastad kirke)
12:00
Høytidsgudstjeneste (Falnes kirke)
12:00
Høytidsgudstjeneste (Veavågen kirke)
12:00
Høgtidsgudsteneste kl 12.00 v/Thor André Lindstad. Nattverd Takkoffer:»Menneskeverd» (Ferkingstad kyrkje)
12:00
Høytidsgudstjeneste(Åkra kirke)
12:00
Kopervik kirke : Høytidsgudstjeneste. K. Støle, Kopervik kirkekor (Kopervik kirke)
12:00
Hovedgudstjeneste (Olavskirken på Avaldsnes)

The post I formiddag kan du velge mellom åtte gudstjenester i Karmøy appeared first on Hnytt.

Julekveld på Håpets Havn: – Her er det bare hjertevarme

$
0
0

ÅKREHAMN: Klokken 16.00 i ettermiddag åpnet Håpets Havn på Åkra dørene for alle som ønsket et sted å samles for julefeiring med god mat, gaver og fellesskap.

Mange hadde tatt turen til kafeen i Åkrehamn sentrum der pinnekjøtt stod på middagsmenyen, og dessertbordet flommet over av Dronning Maud, riskrem og andre godsaker.

– Jeg stortrives her og det er ikke noen annen plass jeg kunne tenke meg å være i kveld. Jeg tror alle føler seg velkommen uansett hvilken bakgrunn de har, sier Knut Ivar Tønnessen.

Beate Karin Skjørestad og Knut Ivar Tønnessen

Første jul med sønnen

Han er tidligere rusmisbruker og har funnet seg godt til rette i miljøet på Håpets Havn. I kveld var lokalet pyntet med julelys, dekorasjoner og mye godt på bordene.

– Dette plassen betyr enormt mye for meg. Her er det bare gode folk, sier Tønnessen.

En som var enig i den påstanden var Beate Kristin Skjørestad som fikk en helt spesiell opplevelse under julefeiringen. Med seg hadde hun sønnen, Peter som for aller første gang i sitt liv feiret jul sammen med mammaen.

– Dette tiltaket er helt fantastisk. Her er det bare hjertevarme, sier hun til Karmøynytt.

Beate Karin Skjørestad og sønnen Peter.

Stor giverglede

En av dem som har jobbet hardt for å legge til rette for julefeiringen er styreleder ved Håpets Havn, Siv Elisabeth Risdal. Rundt juletreet hadde hun samlet et stort antall gaver som skulle deles ut til gjestene i løpet av kvelden.

– Vi har ikke kjøpt en eneste presang. Alt er gitt i gaver fra private og næringslivet, forklarer Risdal.

Hun viser også frem lageret på bakrommet hvor den ene hyllen etter den andre er fylt opp med matvarer de har fått fra lokale butikker.

– Givergleden er helt fantastisk. Folk er er veldig flink til å støtte arbeidet vårt, skryter styrelederen som opplever at stadig flere oppsøker dem for å få matvarer og tilgang på hjelp. Også antall deltakere på julefeiringen har økt dette året i forhold til i fjor.

– Det handler nok en del om at vi har blitt mer kjent med folk og de føler seg trygge fordi de kjenner oss, sier hun.

Lagde koselig julefeiring på Håpets Havn.
Hanne Log og John Olav Størkersen
Dessertbordet klar til servering.
Siv Elisabeth Risdal med noen av varene som ligger klar til utlevering neste uke.

The post Julekveld på Håpets Havn: – Her er det bare hjertevarme appeared first on Hnytt.


Møt den barnslige 50-åringen

– Vi har aldre vært finkulturens yndlinger

$
0
0

KULTUR: I 2019 feirer shantykoret, Slogmåkane 15-års jubileum. I løpet av disse årene har koret fra Karmøy gitt ut fem plater, og blant annet sikret seg en 3. plass i Norske Talenter.

– Vi har aldri vært finkulturens yndlinger eller hete objekter på lokalradioen eller NRK. Vi tør likevel påstå at vi er et av landets mest unike musikalske konsepter, et godt rocka band med et 20 manns kor uten dirigent, som fyller opp festivaltelter og skaper stemning og begeistring, sier korets pressetalsmann, Svein Sjøen. 

Se video: Slogmåkane sin konsert i Skudeneshavn

Allsidig

De har selv regnet ut at medlemmene i Slogmåkane til sammen representerer over 800 år med sceneerfaring.

– Det finnes knapt et danselokale på Vestlandet som ikke, på et eller annet tidspunkt siden 1965 har hatt en Slogmåke på scenen. Hooligans, Rebells, Riksveg 14, Blue Steelongs, Zero, Scala og flere av de andre kjente danseorkestrene på Karmøy gjennom 60-, 70- og 80-tallet har også på et eller annet tidspunkt hatt en Slogmåke med på laget. Det samme har 3 Busserulls og Vestlandsfanden, legger de til. 

Shantykoret er ettertraktet på festivaler og konserter i inn og utland, og på nyåret setter medlemmene seg på flyet og reiser til India der de skal delta på World Music Fest i Chenna.

Foruten dette har de så langt følgende spilleplan for 2019:

2. januar:          World Music Fest, Chennai India

23 februar:         Krakow, Polen

6. April:                Live Talkshow, Haugesund

10. April:             Privat arr.

11. Mai:               Stavanger

18. Mai:               Grimstad

1. juni:                 Langesund

8. juni:                 Kopervikfest

The post – Vi har aldre vært finkulturens yndlinger appeared first on Hnytt.

Lokale musikere sammen på romjulsturné

$
0
0

KULTUR: 3. og 4. juledag legger kvartetten Kjell Magnus Sandve (tenor), Rose Elin Nes (fløyte), Lars Inge Tjøstheim og Arnfinn Tobiassen (orgel/piano/harmonium) ut på en mini-turne i tre av kirkene i Karmøy.

Kirkene de skal besøke er Avalsnes, Falnes og Ferkingstad kyrkje.

– Programmet består både av kjente julesanger og instrumentalnumre som passer godt til høytiden vi nå er inne i, opplyser Arnfinn Tobiassen.

Operasanger Kjell Magnus Sandve.

Mens Rose Elin Nes er i begynnelsen av sin karriere som nyansatt fulltids fløytist i Det Norske Blåseensemble er Kjell Magnus Sandve pensjonert fra Den norske opera i Oslo. Tangenttraktørene Tjøstheim og Tobiassen er organister i Falnes/Ferkingstad og Avaldsnes, og gleder seg til turneen nå i romjulstiden. 

– I tre år har vi fått særskilt støtte fra Norsk kulturråd for å fokusere på musikk fra ulike høytider og tema. I denne perioden har vi fått mulighet til å fremheve orglene våre, og samarbeide sammen med fantastiske musikere som Kammerkoret Bocca med sin dirigent Ive Buch Romme, Arne Skorpe Sjøen på jazz-trommer, Håkon Kartveit og Manuel Hofstätter med klassisk perkusjon og Nina Sele som var forteller på et program vi hadde på Bots- og bønnedag i 2017. Dette har inspirert oss til å se mulighetene som instrumentene og rommene våre gir oss, og det er smigrende at akkurat vårt prosjekt fikk støtte over en så lang periode. Vi har også hatt Karmøy kommune med på laget ved flere av konsertene, og det er vi takknemlige for! Vi håper disse tre avslutningskonsertene vil være til glede for alle de som kommer, sier Tobiassen.

Første konsert på romjulsturnéen er i Avaldsnes kirke torsdag kveld. Deretter står Falnes kirke for tur fredag og Ferkingstad lørdag kveld.

Organist Arnfinn Tobiassen.

 

Organist Lars Inge Tjøstheim.

The post Lokale musikere sammen på romjulsturné appeared first on Hnytt.

For denne familien er Manchester United religion

$
0
0

SÆVELANDSVIK: – Hjemme hos oss er Manchester United religion. Jeg har fire unger som holder med laget og en svigersønn som gjør det samme, sier Anita K. Lund.

I stuen hjemme på Sevland står juletreet pyntet med Manchester United effekter. Julekortet hun sendte ut til venner og bekjente skulle vise seg å bli det store samtaleemnet denne høytiden.

 

Juletreet hos familien Lund levner ingen tvil om hvilket lag de holder med.

For i november reiste Anita og sønnen Holger på fotballtur til England for å følge laget i sitt hjerte. I den forbindelse traff de både daværende trener José Mourinho og Ole Gunnar Solskjær utenfor stadion. Den gang var det ingen av supporterne som hadde en anelse om at nordmannen skulle bli ny trener for storlaget.

– Det lå nok allerede i kortene da at Solkjær skulle ta over, tror Lund som helt uvitende om at dette skulle blir en realitet  reiste hjem og lagde julekort med begge stjernene på bildet sammen med sønnen.

– Det eneste jeg tenkte på da jeg laget julekortet var at José Mourinho kom til å få sparken før jeg hadde fått sendt dem ut. Da jeg hadde sendt julekortene ut og ryktene begynte å gå om at Solskjær skulle få jobben fikk jeg frysninger, forteller hun.

Sønnen Holger møtte Solskjær i forbindelse med kampen mot Young Boys i november.

Lund forteller at hun har holdt med Manchester United helt siden fødselen av, og at de nå har fått en helt annen giv i laget etter at kristiansunderen overtok som manager.

– Han er veldig positiv og det er det guttene trenger. Jeg satt med frysninger under hele den første kampen, sier Anita som gleder seg stort til ettermiddagens oppgjør mellom Manchester United og Huddersfield.

Familien er bedt bort på middag, men kampen skal de ha med seg. Uansett.

– Vi satte en klausul om at kampen skulle bli vist under middagsselskapet. Visst ikke hadde vi holdt oss hjemme, sier hun.

Ståpels

Anita tror at Solskjær og laget hennes gjør en god hjemmekamp på foltballens helligdag, Boxing day.

– Jeg våger ikke å håpe på for mye, men bare å se smilet til Solskjær så vet man at guttene har en positiv innstilling. Det blir garantert ståpels, sier den trofaste supporteren.

Holger på «Drømmenes Teater» i november.

The post For denne familien er Manchester United religion appeared first on Hnytt.

Avaldsnes signerte nigeriansk landslagsspiller

$
0
0

SPORT: Avaldsnes har signert to-års avtale med den nigerianske landslagsspilleren Rasheedat Ajibade. 19-åringen ble i fjor toppscorer i NWPL med 8 mål på 12 kamper for topplaget FC Robo og fikk tittelen «Most Valuble Player – MVP», opplyser klubben.

I 2018 ble hun kåret til Nigerian Football Federation Young Player of the Year, og «West African Football Association tournament 2nd top-scorer.

– Når man ser på alderen (født i 1999) og merittene hennes – vært sentral på U20 laget og A- landslaget, senest nå i Afrika Mesterskapet som Nigeria og Rasheedat vant, skjønner man at Rasheedat er en meget lovende nigeriansk landslagsspiller, sier sportssjef i Avaldsnes Lena Tyriberget.

Med avtalen i boks opplyser klubben at neste års stall er så godt som komplett.

– Det føles godt å være i land med en 18 spillers tropp og ha trenerapparatet klart allerede nå i romjula. Det betyr at vi kan starte 2019 mer eller mindre fulltallig og kan bruke vintermånedene samlet og forberede oss til seriestart.

The post Avaldsnes signerte nigeriansk landslagsspiller appeared first on Hnytt.

Gjenopplev Jespers gullbragd fra Sør-Korea

$
0
0

PARALYMPICS: Under Paralympics i Sør-Korea i mars i år tronet Jesper Saltvik Pedersen fra Åkra øverst på pallen i storslalåm.

Faktisk var åkragutten den eneste som tok gull for Norge under Paralympics.

I tillegg hanket han inn bronse i superkombinasjon dagen før.

Karmøynytt var på plass under de paralympiske vinterlekene og foreviget den historiske begivenheten.

Gjenopplev bildene i vinduet over.

The post Gjenopplev Jespers gullbragd fra Sør-Korea appeared first on Hnytt.

Aleksander Hauge tar oss med tilbake til jul i gamle dager


Ordføreren vil opprette frivillighetsråd

$
0
0

POLITIKK: Under ordførerens nyttårsmottakelse var det en stolt Jarle Nilsen som fortalte om da kommunen ble utropt som vinner av årets frivillighetskommune.

– Å drive frivillig arbeid sammen med andre med samme interesse gir oss glede og stolthet og samhold. Utmerkelsen gir motivasjon til å stå på litt ekstra og jobbe enda litt hardere for å få flere med på laget, sa Nilsen i talen.

Nå ønsker han å utvide fra en til to frivillighetssentraler, og i tillegg etablere et frivillighetsråd.

Rådet ser han for seg at skal være på lik linje som ungdomsrådet, idrettsrådet, eldrerådet og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

LES OGSÅ: Karmøy kommune er best i landet på frivillighet

The post Ordføreren vil opprette frivillighetsråd appeared first on Hnytt.

Houeland: – Det er kjekt å sette musikk til livet

$
0
0

KULTUR: Nesten 34 år har gått siden Radio 102 startet opp på Utgarden – en reise Egil Houeland har vært med på fra starten av, og under ordførerens nyttårsmottagelse ble han gjort heder på.

– Det føles fortsatt ganske uvirkelig. Det har fått meg til å tenke tilbake, sa Houeland, og mimret om da han vokste opp på Torvastad på 1970-tallet og drømte om å bli radio-DJ etter å ha hørt på blant annet BBC Radio 1.

Han betegnet drømmen som fjern, og dro fram at Norge hadde ikke kulturminister på den tiden. Det fikk Norge først i 1981 ved Lars Roar Langslet.

LES OGSÅ: Egil Houeland får Karmøy kommunes kulturpris for 2018

– Jeg er så utrolig heldig og privilegert at jeg har fått være med på hele denne reisen som fortsatt lever i beste velgående, sa han videre og ramset opp flere som han ønsket å takke.

– Tusen takk for en fantastisk anerkjennelse, avsluttet han til applaus fra salen.

The post Houeland: – Det er kjekt å sette musikk til livet appeared first on Hnytt.

Les ordførerens nyttårstale her

$
0
0

«Kjære innbyggere og venner av Karmøy kommune.

Vi er på tampen av 2018 – et år som har gitt oss mange og ulike perspektiver på verden vi lever i.

Storbritannias utmeldelse av Den europeiske union, det som er kalt Brexit, forårsaker fortsatt splittelse blant britene og har satt regjeringen og spesielt statsminister Theresa May på harde prøver.

I nabolandet Sverige er det politisk kaos. Etter riksdagsvalget 9. sept., der det nasjonalistiske partiet Sverigedemokratene kom på vippen, er det fortsatt ingen partier som har klart å danne regjering. Kanskje går det mot nyvalg?

I USA er fortsatt president Donald Trump i fri dressur. Donald Trump og hans liv og levne er mål for minst seks ulike pågående etterforskninger. Samtidig er det stadig flere i kretsen rundt ham som må gå. Som programleder i TV programmet «the Apprentice» ble Trump kjent for uttalelsen – – – «you are fired». Som verdens mektigste statsleder virker det som han har til hensikt å videreføre denne strategien, med å foreta mange spontane endringer i regjeringen og i den sentrale administrasjon.

Presidenten er den direkte årsaken til budsjettkrisen som landet står i nå. Han krever 5 milliarder dollar til å bygge grensemur mellom Mexico og USA. Hverken hans eget parti republikanerne eller demokratene gir støtte til kravet. Brudd i budsjettforhandlingene har ført til «shut down» som er en delvis nedstengning av det amerikanske statsapparatet. 800 000 offentlig ansatte er utestengt fra jobb, mens andre må gå på jobb, i hvert fall inntil videre, uten lønn.

#Me too – var en verdensomspennende grasrotkampanje i sosiale medier. Merkelappen «jeg også» markerer at en person er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og støtter andre som har opplevd det samme. Flere norske næringslivsledere og politikere, på ulike nivå, i ulike parti, ble heldigvis avslørt. Mange måtte fratre sine stillinger, verv og posisjoner.

Ellers måtte justisminister Sylvi Listhaug gå av. En av årsakene var en kommentar hun skrev på Facebook.

Fiskeriminister Per Sandberg måtte også gå, på grunn av brudd på rikets sikkerhetsbestemmelser når han var på en privat feriereise til Iran.

I løpet av året er det foretatt flere endringer i den norske regjeringen.

Det er faktisk kun helseminister Bent Høie og finansminister Siv Jensen som fortsatt styrer de departementene de opprinnelig fikk ansvar for.

Årets ord i Norge ble stemt frem til å være «Skjebnelandsmøte». Hele det politiske Norge satt «pal» foran TV-skjermen, i hele oktober, og følte spent med på alle fylkesårsmøter og landsmøtet i KrF.

I januar ble H og FrP regjeringen utvidet – med partiet V. V som var helt tydelige, i hele valgkampen, på at de ikke ønsket å være en del av samme regjering som FrP. I disse dager forhandler KrF med å gå inn i en regjering som de helt frem til det ekstraordinære landsmøtet 2. november garanterte at de ikke ville støtte.

På Haugalandet og i Karmøy kommune har vi heldigvis roligere forhold. Jeg tror at 2019 blir et år for omstilling og utvikling.

Vi har lenge sett at vi nærmer oss tøffere tider, og det kommende året må brukes til å sikre at vi kan levere framtidsrettede tjenester også i en situasjon der behovet for tjenester øker mer enn handlingsrommet. Skal vi skape en mer bærekraftig kommunal økonomi og at denne økonomien skal stå seg over tid, må vi imidlertid skape vekst, først og fremst i antall innbyggere og i næringsvirksomhet.

Derfor er det svært viktig å forsere utviklingen av det store boområdet på Kolnes/Eikje/Skre som har vært under planlegging i flere år. Der skal vi, riktig nok over tid, få etablert inntil 1700 nye boliger, ny barneskole, ny barnehage og andre offentlige tilbud.

Første steg for å realisere dette er ny Eikjeveg. I Karmøy har vi vedtatt reguleringsplanen og finansiering av den nye vegtraseen og VA-anlegget. Vi er klare. Men, en liten del av Eikjevegen ligger i nabokommunen Haugesund. Vi forventer at Haugesund vedtar reguleringsplanen tidlig på nyåret og at anleggsarbeidene med ny tidsrikt Eikjeveg endelig kan starte og at vi kan få bygget boliger til kanskje 5500-6000 nye haugalendinger. Det vil styrke Haugalandet og regionsenteret Haugesund.

Kommunen vår skal fortsatt fornyes, forenkles og forbedres. Det skal vi blant annet gjøre med å øke kompetansen til våre ansatte og ved stadig større implementering av digitale hjelpemidler. Det er bra, for både brukerne og de ansatte.

Et sentralt mål for Karmøy kommune, er å bli heldigital i 2020. Kommunens ønske om å digitalisere større deler av virksomheten sammenfaller med publikums forventninger om å kunne «gjøre jobben selv» og ha kontakt med det offentlige når de selv måtte ønske.

Digitalisering skjer på alle områder, både internt blant ansatte og eksternt mot innbyggere, organisasjoner, næringsliv og offentlige enheter. Internt i organisasjonen er det ønskelig å effektivisere arbeidsprosesser med hjelp av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, slik at de ansatte blir enda mer effektive, at kvaliteten øker og at medarbeiderne får benyttet sin kompetanse og sitt potensiale. Vi begynner allerede å se resultatene av satsingen særlig gjennom teknologitette klasserom og velferdsteknologi som gjør at medarbeidere kan gjøre mer av jobben sin «ute i felten».

Nå i desember lanserte vi våre ny, moderne og brukervennlige nettsider. Her kan innbyggere, næringsliv og besøkende finne svar på det aller aller meste. Det er lett tilgjengelig informasjon, skjemaer hvor en kan sende forespørsler og søknader, en kan få råd om saksbehandling og få rask tilbakemelding på alle henvendelser. «Kommunen som vil at du skal lykkes» har tro på at nettsidene vil være til god hjelp for brukerne og våre ansatte.

Eller så er vi godt i gang med arbeidet med å bli en referansekommune nasjonalt hvor målsettingen er å innføre digitale søknader om kommunale sosiale tjenester i NAV.

For noen uker siden signerte alle de 26 kommunene i Rogaland og fylkeskommunen en samarbeidsavtale. Hensikten er å samarbeide om felles digitale systemer og plattformer, gjøre smarte innkjøp sammen, dele på kompetanse og kunne tilby nye og bedre tjenester til brukerne.

Karmøy kommune er ellers en aktiv pådriver i det interkommunale prosjektet for velferdsteknologi på Haugalandet.

Karmøy ble kåret til Årets frivillighetskommune 2018

Kulturminister Trine Skei Grande sto for den høytidelige overrekkelsen. I motivasjonen for tildelingen sa kulturministeren, ……… sitat:

«Årets frivillighetskommune har jobbet systematisk og målrettet med sin frivillighetspolitikk. Vinneren har lagt ned en betydelig innsats i å bli kjent med bredden av det som rører seg i frivillig sektor gjennom å kartlegge frivillighetens utfordringer, ressurser, samarbeidsrelasjoner og utviklingsmuligheter.

I tillegg har vinneren utviklet sin frivillighetspolitikk i dialog med bredden av frivilligheten. Vinneren er en aktiv tilrettelegger for godt samspill mellom politikk og frivillighet.

Det er ansatt en frivillighetskoordinator som skal støtte opp om mangfoldet og omfanget av aktiviteter som frivilligheten representerer, og legge til rette for en bærekraftig frivillig sektor. Kommunen, som ligger på Vestlandet, har etablert en rekke samarbeidsprosjekter med ulike typer frivillige organisasjoner innen kultur, idrett og friluftsliv, blant annet for å skape aktiviteter for barn og unge fra lavinntektsfamilier.

I noen prosjekter er det organisasjonene selv som har ønsket et samarbeid, mens det i andre er kommunen som er initiativtaker. Etter juryens vurdering har kommunes måte å utvikle sin frivillighetspolitikk stor overføringsverdi til andre kommuner».

– før hun åpnet konvolutten – og erklærte Karmøy som frivillighetskommunen i 2018.

Denne utmerkelsen er en stor anerkjennelse til alle de som driver frivillig arbeid i kommunen, som hver eneste dag står på for å gi gode og sunne tilbud til barn, unge, voksne og seniorer. Å drive frivillig arbeid, sammen med andre, med samme interesse, gir oss glede, stolthet og samhold.

Utmerkelsen gir motivasjon til å stå på litt ekstra og jobbe enda hardere for å få flere med på laget.

I årene som kommer er det viktig å videreutvikle samhandlingen med de frivillige ressursene i samfunnet. Tilbakemeldingene fra frivilligheten er utelukkende positive til kommunens forsøk på å gi dem drahjelp og støtte. Til neste år tar kommunen sikte på å utvide fra én til to frivilligsentraler.

Ved konstituering etter neste lokalvalg bør det etableres et Frivillighetsråd som har som formål og representere frivillighetens interesser i kommunen. Frivillighetsrådet skal ha uttalerett i alle saker som omhandler frivilligheten, på lik linje som vi i dag har eldreråd, idrettsråd, ungdomsråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Karmøy har en aktiv og bred frivillig sektor som arrangerer en stor andel av aktivitetstilbudene for innbyggerne i kommunen. Organisasjonene bidrar til økt trivsel og bedre integrering, og forskning viser at de som er aktive i organisasjonslivet gjennomgående har bedre helse og uttrykker større tilfredshet med livet.

For fire år siden ble det estimert at frivilligheten i Karmøy bidrog med en verdiskapning på over 1 milliarder kroner og ca 1200 ulønnede årsverk.

230 bruker Aktivitetskortet

Karmøy kommune har etablert Aktivitetskortet – en ordning for å sikre deltakelse på kultur- og fritidstilbud for barn og unge fra lavinntektsfamilier. Aktivitetskortet gir blant annet gratis inngang på Karmøy kino, Karmøyhallen, Tysværtunet og alle kommunale arrangementer. Det kan også dekke medlemskap i frivillige organisasjoner, friplasser på kulturskolen og til innkjøp av noe utstyr og drakter.

I dag benyttes denne ordningen av 230 barn og unge, og det bidrar til å redusere de økonomiske utfordringene familiene har for deltakelse i det lokale kultur- og fritidstilbudet.

I budsjett- og økonomiplanen kommunestyret vedtok nå i desember ligger det også inne noe finansiering og en forventning om å tilpasse en ordning hvor barnetrygden ikke kommer til fratrekk i søknad om sosialstønad. Ordningen vil gi en lik vurdering og rettferdig behandling av familier med lav inntekt. Dette vil være et godt tiltak for å redusere forskjellene i samfunnet vårt.

Vi opplever stadig vekst i omsorgsbehovet

Omsorgsbudsjettet har økt fra år til år. Forklaringene er flere. Det handler blant annet om overføring av ansvar fra spesialisthelsetjenesten, kompleksiteten i sykdomsbilde og nye brukergrupper. Fortsatt ser vi en økende vekst i tjenestebehov framover.

En del av det økte tjenestebehovet skriver seg fra samhandlingsreformen som innebærer at kommunen har fått et større ansvar for bl.a. utskrivningsklare pasienter fra sykehuset. Kommunen må forholde seg til brukere og pasienter som har mer sammensatte og mer omfattende hjelpebehov enn tidligere. Særlig blir presset på de hjemmebaserte tjenestene større spesielt hjemmesykepleien.

Helse- og omsorgsplasser

I oktober åpnet vi del 2 av Vea sykehjem. Vea sykehjem har nå 107 plasser fordelt på både korttids- og langtidsplasser. Med stolthet kan vi si at dette er kommunens største og mest moderne og funksjonelle sykehjem.

Sykehjemmet er tilrettelagt med topp moderne tekniske løsninger og det beste markedet kan tilby innenfor velferdsteknologi. Det er på alle områder lagt vekt på at pasientene skal trives, ha et verdig og godt liv der de i størst mulig grad skal kunne benytte egne ressurser.

Det er også vektlagt løsninger som sikrer gode og effektive arbeidsforhold for ansatte.

I den reviderte Helse- og omsorgsplanen har et enstemmig kommunestyret vedtatt å bygge 100 nye plasser for heldøgns omsorgsplasser og sykehjemsplasser det nærmeste ti året. I økonomiperioden er det planlagt investert nesten 440 millioner kroner. Drøyt fire kroner av hver tier forventer en å få tilbake fra staten i form av tilskudd. Det største nye prosjektet er utbyggingen av en seniorlandsby på Spanne, der en skal ha et bredt spekter av både offentlige- og private tilbud.

Men, først i køen er imidlertid nye Skudeneshavn bo- og behandlingshjem. Nytt sykehjem med 32 plasser med tilliggende omsorgsbolig med åtte heldøgns plasser skal bygges så snart som praktisk mulig. Arbeidene med å rive det utrangerte sykehjemmet skal starte i første del av 2019. Parallelt jobbes det med arkitekttegninger, prosjektering, utlysning av anbud og søknader slik at byggearbeidene kan starte omgående. Erfaringene og kvalitetene på Vea sykehjem skal være grunnlaget for det topp moderne sykehjemmet som skal bygges i Skudeneshavn.

Byutvikling

Som eneste kommune i landet har Karmøy tre byer. Alle tre byene; Kopervik, Skudeneshavn og Åkrehamn, har de siste årene vært gjenstand for hvert sitt byutviklingsprosjekt. Sammen med lokalt handels- og næringsliv og andre lokale ressurser ønsker kommunen å utvikle byenes særpreg, attraktivitet og gjøre byene mer urbane. I investeringsbudsjettet er det avsatt midler til byutviklingstiltak.

I Kopervik ønsker kommunen å erverve størst mulig areal av havneområdet. Området skal benyttes til byutvikling. Det bør utlyses en konkurranse for å bestemme konsept og arealdisponering.

I Åkrehamn  ønsker vi å selge bygninger og uteareal på Åkra skole til markedsbetingelser. Skoleområdet skal brukes til sentrumsutvikling. Salgssummen skal være med å finansiere prosjektet «Nye Åkra barneskole» på tomten som allerede er ervervet til formålet.

I Skudeneshavn skal en i størst mulig grad implementer konseptet «kompaktbyen» i byutviklingen. Et eksempel kan være å integrere aktivitetene på idrettsanlegget, ungdomsskolen og de nye helse- og omsorgsplassene til bysenteret, parken og sjarmerende Søragatå og gamlebyen. Kongen i statsråd har nylig gitt deler av byen fredningsstatus, som en av kun 14 byer i landet. Dette vil i enda større grad sette Skudeneshavn på kartet.

Karmøy ønsker fortsatt å være en driver i regional utvikling

Kommuner og regioner som lykkes med utvikling, er de som forstår hvordan verdier skapes, i et raust samspillet mellom det offentlige, næringslivet og det sivile samfunnet. I klartekst betyr det at Haugalandet må ha like god vekst i verdiskapning og investeringer som regionene sør og nord for oss.

Eierstyring er et viktig verktøy for kommunens næringsutvikling. Det skjer blant annet gjennom Karmsund Havn IKS. Selskapet har ansvaret for havneforvaltningen, men også for næringsutvikling. Blant annet bidrar utbygging på Husøy til å tiltrekke seg private investeringer. Investeringer og vekst i sjørelaterte og transportrelaterte virksomheter har betydning for godt skatteinngangen til kommunene.

Tilsvarende samspill ønsker kommunen å få til for landbasert virksomhet. Her blir Haugaland Næringspark på Gismarvik en bærebjelke. Gjennom omstrukturering har Karmøy kommune overtatt ca 46 prosent av aksjene og bli største eier av Norges største regulerte næringspark. Dette gir nye rammer for regionalt samarbeid og næringsutvikling.

Cruisebasert reiseliv er i kraftig vekst. Bookingtallene viser en dobling av antall besøkende fra 2017 til 2020. Kommunen arbeider blant annet gjennom eierskap i Destinasjon Haugesund & Haugalandet AS og Opplev Avaldsnes AS. Destinasjonsselskapet har som formål å markedsføre regionen til turister og reiselivsoperatører.

Det er grunn til å tro at den omfattende videreutviklingen av Historiske Avaldsnes vil bidra ytterligere til Karmøys attraktivitet.

Avslutning

Til høsten, nærmere bestemt den 9. september, er det kommune- og fylkestingsvalg. Jeg ønsker å komme med to oppfordringer i den anledning:

  1. Bruk stemmeretten din, delta i demokratisk valg, la oss øke valgdeltakelsen og derigjennom gi legitimitet til de som blir valgt.
  2. #kryssenkvinne – I dagens kommunestyre har vi dessverre alt for få kvinner – kun 12 av 45 representanter er kvinner, det er kun 26% av de folkevalgte i kommunestyre. På stemmeseddelen du velger å bruke oppfordrer jeg deg til å «krysse en kvinne» for å gi stemmetillegg – og at du finner kvinner som du har tillit til på andre partilister og fører deres navn opp på partilisten du har valgt. Jeg er overbevist om at de beste diskusjonene, de beste vurderingene, den beste samfunnsutviklingen og de beste vedtakene blir gjort når begge kjønn er godt og mest mulig likt representert. Da må vi i større grad stemme kvinner inn i folkevalgte organer.

Med det vil jeg takke for oppmerksomheten og ønske alle innbyggere og næringsliv i Karmøy kommune et riktig godt og fremgangsrikt nyttår.»

The post Les ordførerens nyttårstale her appeared first on Hnytt.

Pollution fikk Sondre F. Dales Minnefondstipend

$
0
0

KULTUR: Under Uhøvla Julagarp mottok bandet Pollution Sondre F. Dales Minnefondstipend.

Et overrasket band stormet scenen og ga samtlige i juryen en god, gammeldags bamseklem før de dro i gang settet sitt.

Til Karmøynytt forteller de at prisen kom uventet, men at de kommer godt med.

– Nå har vi faktisk råd til å ta opp ei plate. Det har vi trengt en stund, sier gitarist og vokalist Markus Matland.

LES OGSÅ: Pollution vant Karmøymesterskapet i pop & rock

Men det er ikke pengene som er viktigst, det er anerkjennelsen.

– Det er en anerkjennelse at de vi lgi det til oss, at de synes vi er et kult band, sier Matland før Markus Aarøy Vikse tar over:

– Det er et stempel av «niceness» fra de vi ser opp til. Per Steinar Lie, Johnny Liadal og resten av gjengen.

– Hvordan motiverer det dere videre?

– Vi tar det med ro-strategien. Mest mulig medaljer, svarer Matland kjapt før han like fort legger til at han tuller.

– Men vi blir skikkelig smigret. Hva har vi gjort for å fortjene dette, spør han.

– Det er sykt. Jeg er glad, fortsetter Matland.

Nærmere drømmen

Med pengene som kommer med stipendet får bandet mulighet til å spille inn sårt trengte plater, og dermed ett steg nærmere drømmen.

– Et steg nærmere å ta opp, et steg nærmere å gi ut, og et steg nærmere å bli rockestjerne, sier Vikse og strekker armene i været.

Og de er klare på hvordan de skal feire tildelingen:

– Konsert og Julagarp, sier gjengen.

Bildeserie fra Uhøvla Julagarp kommer i løpet av kvelden.

The post Pollution fikk Sondre F. Dales Minnefondstipend appeared first on Hnytt.

Unn deg en lavmælt og stemningsfull kunstpause

Viewing all 8569 articles
Browse latest View live